Ceai de Tei. La ce e bun ceaiul de tei?

Proprietățile vin­decătoare ale teiului sunt cunoscute încă din vechime, când se foloseau în scopuri me-dicinale coaja, frunzele și seva, iar mai târziu au început să fie întrebuințate și florile.

Teiul roșu este cel mai răspândit în țara noastră. Crește bine pe solurile brune, este o specie de semiumbra. Teiul alb are pretenții mai ridicate față de temperatură. Este destul de rezistent la secetă

Teiul cu frunza mare este mai rar, mai pretențios față de căldură și lumină. Se întâlnește în limita dintre câmpie și deal, pe soluri fertile.

Conține mucilagii care prin hidroliză dau: acid poliuronic, hexoza și metilpentoza, acid galacturonic, ulei volatil; flavonoide, gume, tanin, zahăr, colina și acetilcolină.

În uleiul volatil se găsește un alcool alifatic – farnesolul care imprimă florilor de tei mirosul caracteristic.

Cutie de ceai de Tei

Cât costă și de unde se poate cumpăra ceai de tei ? Prețul unei cutii de ceai medicinal de Tei este mic. Se vinde online de ex. pe acest site…

Ceaiul de tei are următoarele beneficii: acțiune sudorifică, antitermică, emolientă, expectorantă și sedativă. Datorită uleiului volatil cu acțiune neurosedativă și antiseptică, florile de tei sunt utilizate ca sedative în insomnii, stări anxioase și iritabilitate.

Ceaiul de flori de tei contribuie la vindecarea răcelii și gripei, stimulând transpi­rația abundentă, făcând să scadă temperatura crescută a cor­pului. Florile de tei au o acțiune liniștitoare și ajută la eliminarea secrețiilor bronhice.

Asociate cu mușețel și menta, florile de tei ușurează digestia și tonifică mucoasa gastrică.

Extern: calmant general, sub formă de băi și decongestiv. Fiind calmant general și decongestiv, florile de tei sunt folosite sub formă de băi în liniștirea copiilor nervoși și bolnav­ilor de tuse convulsivă.

Ceaiul de flori de tei, la care se adaugă bicarbonat de sodiu, este utilizat sub formă de gargară în inflă­mații ale amigdalelor, este indicat pentru combaterea cearcănelor, ținându-se pe ochi timp de 15-20 minute.

Intern – se utilizează sub formă de infuzie: o linguriță de flori la 250 ml apă clocotită; se beau 3-4 ceaiuri pe zi îndulcite cu miere de albine sau cu zahăr.

Extern, pentru gargara, infuzie din 25 g de flori la 250 ml apă clocotită, la care se adaugă 5 g de bicarbonat de sodiu. În amigdalite, gargară se face cu ceaiul cald.

Pentru băi: infuzie din 600 g produs uscat la 3,5 litri de apă clocotită; după strecurare, lichidul rezultat se amestecă cu apă din cadă care trebuie să aibă temperatura de 36s C. Se stă în cadă 20-25 minut

Cine obişnuieste să bea ceai ? Ceva păreri ? Impresii ? Ceva pareri pro sau contra ?
Puteti lasa comentarii sub articol sau pe pagina Fb , G+, Twitter a site-ului.

[decentcomm]

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *